Klädindustrin

Förslag till lösningar

Publicerad 2014-05-30 18:32:00 i Allmänt,

Det finns olika slags lösningar till problemet kring klädindustrin. En lösning ligger på politisk nivå och skulle kunna innebära att stater i ökad utsträckning ställer  krav på företag och dess produktionsmetoder och utsläpp. Så sker redan idag i stora delar av västvärlden, men utvecklingsländerna har i många fall inte samma strikta krav. Ett alternativ skulle därför kunna tänkas vara att dessa miljölagstifningar och t.ex. utsläppsrätter borde finnas över hela världen. Detta har dock hittills visat sig svårt att komma fram till globla överenkommelser. USA, som en värdsledande ekonomi, har t.ex.stått mycket kritisk inför ett beslut om att skära ned koldioxidutsläpp i den takt som exempelvis Sverige skulle vilja. Detta är självklart oroväckande då USA är ett så pass inflytesrikt land och förväntas vara bland de första stegen i en sådan här situation. Det är viktigt att länder som Sverige med höga ambitioner på miljöområdet agerar tillsammans med andra länder med samma ambitioner. Under de senaste åren finns tyvärr även i Sverige en oroväckande utveckling där miljöfrågan fått allt för lite utrymme i den politiska diskussionen. Den borde få förnyad kraft och fokus. 

I Sverige låg det mer fokus på miljöfrågor år 2006 och 2007. Men när finanskrisen kom 2008 har den politiska diskussion inte i samma utsträckning handlat om klimatproblem och behoven att vidta åtgärder. Efter senaste EU-valet och framgången för miljöpartiet kan man dock se att engagemanget för dessa frågor har fått en förnyad kraft. Framgången blev som som en indikation på att detta är en av vår tids allra största frågor som borde få större utrymme. Vad vi gör under kommande åren kommer få stor inverkan på efterföljande generationer. 

Ett införande av miljölagstifning över hela världen skulle innebära att utvecklingsländer måste mordenisera och göra sin produktion mer miljövänlig. Detta kräver resurser och pengar som de utan hjälp inte skulle klara av. Vi i västvärlden måste därför ta ett etiskt ansvar och ekonomsikt hjälpa dessa länder då det i huvudsak är vi som tidigare år har smutsat ner jorden och dess resurser mest. 

Självklart finns det också positiva konsekvenser av att produktionen flyttat till utvecklingsländerna då de ökar den ekonomiska tillväxten och arbetsmöjligheterna i dessa länder. Förhoppningvis resulteratr tillslut den ekonomiska tillväxten i en ökad välfärd och minskad fattigdom och därmed till ökade möjligheter att ställa krav på mer miljövänlig produktion (hållbar produktion).

Samtidigt måste vi förändra människor konsumtions mönster. Återvinning och återanvändning måste värdesättas högre och kanske till och med bli trendigt. Man kanske skulle kunna marknadsföra detta i en riktning som inspierar såväl unga som äldre. De förödande konsekvenserna för miljön måste få större utrymme och bli mer tydligt för konsumenten. På så sätt skulle konsumenten ställas inför ett tydligare val, värna om miljön eller ej.  Mode, pris och kvalité skulle inte vara det enda av betydelse vid inköp av kläder utan även miljöperspektivet skulle få utrymme.  Företag som jobbar på ett miljövänligt sätt skulle på så sätt också få högre status och kanske värdesättats högre trots att priset förmodligen skulle ligga lite högre än ett företag som inte jobbar miljövänligt. 

/ Emma Söderström

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela