Bristfällig information
Hållbar utveckling inom klädindustrin handlar inte bara om att köpa rätt och grönt utan också om att på bästa sätt ta hand om gamla kläder. Klädindustrin skadar miljön genom resurskrävande tillverkning men även de färdiga kläderna utgör ett miljöproblem.
Konsumtionen av kläder har ökat dramatiskt de senaste åren över hela västvärlden. Den ökade konsumtionen av kläder har resulterat i ett ökat textilavfall. Plockanalyser av sopavfall visar att den årliga mängden textilavfall beräknas motsvara 3% av hushållssoporna. Visserligen resulterar detta i energiåtervinning när det förbränns men enligt EU's ramdirektiv om avfallshirearki är förbränning ett dåligt alternativ för miljön. Det mest miljovänliga enligt EU är att minska avfall och istället återanvända och därefter återvinna. Återanvänding innebär att kläderna används i sin ursprungliga form, alltså som kläder. Medan återvinning av kläder innebär använding av klädernas egenskaper, ljudisolering i bilar, stoppning i madrasser och möbler m.m.
Ett av flertal problem kring klädindustrin är konsumentensbeteende. Det finns flera studier som visar att konsumenten har bristande kunskaper om kläders miljopåverkan. Konsumenten bry sig inte heller om miljohänsyn vid klädinköp. Istället är man mer intresserad av modegrad, pris och kvalité. En slutsats är att miljöhänsyn inte är en viktig faktor för en majoritet av dagens konsumenter vid klädkonsumtion.
För att nå en högre grad av både återvinning och återanvändning krävs engagemang hos både företag och konsumenter. Det räcker alltså inte att bara företagne har ett miljöengagemang. Hållbara kläder måste efterfrågas av konsumenten och det måste vara villiga att återvinna och återanvända. Precis som när de gäller återvinning av batterier, tidningar, flaskor m.m. Det krävs mer kunskap och förståelse för vilka faktorer som samverkar vid konsumtion av kläder för att möjligöra ett förändrat, miljövänligt.och hållbart konsumentbeteende. Man kanske måste förändra synen på second hand kläder från smutsiga och billiga kläder till en syn och en livsstil man snarare borde sträva efter. Jag tror egentligen att alla människor vill värna om miljön för kommande generationer men informationen kring problemen är bristfälliga.
(http://bada.hb.se/bitstream/2320/10630/1/Vetenskapnr20.pdf)
/ Emma Söderström