Sötvattenekosystemet hotas
Ett specifikt ekosystem som hotas av bomullsodlingen är sötvattenekosystemet.
Bara 3% av världens vatten är sötvatten, men det betyder inte att ekosystemet har mindre betydelse än andra. Sötvattenekosystemet är hem för över 700 olika arter. Dessutom förser sötvattenekosystem människan med mer än hälften av vårat dricksvatten. Med andra ord, ett livsviktigt ekosystem.
Ekosystemet hotas av förgiftning från kemikalier och övergödning (som tidigare nämnt) och även vattenbrist. Vattenbristen beror på att odlingen kräver stora mängder vatten och en stor del av bomullen odlas i torra områden där det är brist på sötvatten, och därför används konstbevattning. Ca 70% av all bomull produceras med konstbevattning. Så vattenbristen är alltså en konsekvens av konstbevattningen.
Nedan är en tabell som visar faktorerna som påverkar och vad de har för konsekvenser:
Så vad skulle egentligen hända om sötvattenekosystemet försvann?
De olika arterna som lever i ekosystemet riskerar att dö ut och detta har massor med negativa följder. Om en art dör ut sker det en rubbning i näringskedjan. Tex om en fisk art dör ut som tex aborren, så kommer skarven förlora en del av sin näring och på så sätt också dö ut. Abborren lever på för det mesta plankton, och då kommer mängden plankton att öka vilket har negativa följder. Stora mängder plankton gör att vatten kan släppa igenom mindre ljust och därmed minskar fotosyntesen. Detta leder då till syrebrist i vattnet som kan utrota ännu fler arter.
En minskning av fisk innebär även att människan inte kan fiska lika mycket och detta leder då till både en minskning av mat och kan även lede till att människor förlorar sina jobb. Ett exempel på detta är vid Aralsjön som ligger i Uzbekistan och Kazakistan där sjön förlorade 20 av sina 24 fiskarter som följd av konsekvenserna av bomullsodlingar i närheten. Mängden fiskad fisk minskade från 44 000 ton per år till noll och detta gav tidigare jobb till 60 000 personer. Alltså förlorade 60 000 personer sina jobb på grund av att fiskarter utrotades.Det fungerar alltså som ett kretslopp där inte bara den art som utrotas drabbas.
Den mest direkta följden av försvinnandet av sötvattenekosystemet är bristen på vatten. Som sagt förser sötvattenekosystemet människan med mer än hälften av det vattnet vi dricker. Det är alltså avgörande för människans överlevnad.
Källor:
http://www.wwf.se/source.php/1120565/Bomullsrapport.pdf
http://environment.nationalgeographic.com/environment/habitats/freshwater-threats/
http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_freshwater/importance_value/
// Louise Lien