Slutsats
Under den här perioden då vi har undersökt klädindustrin har vi upptäckt stora brister. Brister som kräver förändring på en global nivå då det drabbar hela världen. Det vi har tagit upp i bloggen är brister i det som drabbar miljön och människor. Problemen vi har stött på är miljögifter, koldioxidutsläpp, dåliga arbetsförhållanden, korruption på arbetsplatserna, omedvetna konsumenter på grund av bristfällig information, ökad konsumtion och ekosystem hotas.
I Sverige behöver problemen inom miljön bli en mer central fråga. Många partier strävar efter en högtillväxt inom ekonomin vilket ofta resulterar i mer konsumtion och där med ett ytterligare slitage på miljön. Ekonomin kommer i princip före miljön inom politik. Detta anser vi är oroväckande och behöver ändras inom snar framtid annars kan det få oroväckande konsekvenser för kommande generationer. Detta har vi redan sett när man kollar på Planetary Boundries där tre av nio gränser redan har överskridits. Det är alltså ett problem som behöver centraliseras. Att miljöpariet fick så stor mandat i EU-valet visar att vi är på väg i rätt riktning. På så sätt är det en fråga som även kommer att tas upp mer i resterande Europa.
Vi anser alltså att politiker lägger fokus på fel saker genom att inte ta upp de bedrövande konsekvenserna av strävan efter en tillväxt i ekonomin. De lägger för mycket fokus på målet och inte konsekvenserna. Som det ser ut idag förminskar politikerna problemet genom att mörka riskerna. Vi vaggas i en falsk trygghet då politiker ofta säger att vi är på god väg. Ett exempel på detta var när under ett G8-möte där ledarna uttryckte sig och sa att målet var att arbeta för att medeltemperaturen inte ska öka med mer än 2 grader Celsius. Men samtidigt sa de att vi skulle halvera utsläppen fram till 2050 vilket inte stämmer överrens med det första antagandet. En halvering av utsläppen har inget stöd i vetenskapen på att medeltemperaturen inte kommer öka med mer än 2 grader Celsius.
Genom att centralisera detta inom politik kommer befolkningar att engageras mer i problemet och på sätt bli mer medvetna om vad de kan göra för att påverka. Som vi tidigare har disskuterat är våra konsumtionsmönster det grundläggande problemet till alla klädindustrins problem och det måste därför ändras. Dock kan detta vara oerhört svårt att ändra eftersom vårat samhälle är uppbyggt av normer där normen är att köpa mycket nya kläder. Trenderna som ändras konstant påverkar även då man vill uppdater garderoben när en ny trend kommer. Media och reklam har en stor inverkan på framförallt ungdomar, där en hög konsumtion förespråkas. Vi tycker att marknadsföringen av kläder måste ändras. Man bör istället marknadsföra hållbara kläd trender. Tex secondhand osv. Dock att företag kommer sluta marknadsföra deras kläder är väldigt osannolikt då de kan innebära en ekonomisk förslust, därför krävs det att normen ändras vilket inte är omöjligt som många kan anse. Normen har ändrats förut, till exempel förr i tiden i Sverige så var det snyggt att vara blek medan idag anses det vara snyggt att vara solbränd. På samma sätt kan normen ändras så att det anses vara "trendigt" att konsumera mindre då man framstår som "miljömedveten". Att vara miljömedveten vilket skulle innebära äga mindre klädesplagg kan då anses vara normen.
Vi tror dock inte att miljöfrågorna kommer att bli centralt inom politiken på ett tag, och även om problemet uppmärksams inom media och markandsförs räcker det inte till för att det ska ske en tillräckligt stor förändring. Utbildningen inom detta måste ligga närmre individer då både och reklam och politiker ligger långt ifrån.
Därför bör hållbar utveckling införas som ett ämne i skolan, som redan börjar i lågstadiet. På så sätt kommer man i tidig ålder att bli medveten om hur man ska konsumera. Det krävs tydliga riktlinjer inom ämnet hållbarutveckling som framtas på politiksnivå så att den är detsamma för alla. Detta innebär då att det måste finnas politiker som är naturvetare och har kunskapen. Detta har vi även tidigare nämnt som en lösning.
// Av alla gemensamt