Ändrade konsumtionsvanor och ett internationellt kollektiv avtal
Människans konsumtionsvanor är det som ligger till grund för hur klädindustrin ser ut idag. Kläder massproduceras för att utbudet ska möta efterfrågan. Kläder är något som många köper nytt hela tiden. Alla vill då och då uppdatera garderoben och följa de nya trenderna. För att denna massproduktion ska löna sig för båda producenterna och säljarna så måste produktionen vara billig och effektiv. Våran efterfrågan tvingar alltså företag att producera massor med kläder snabbt. Och det billigaste och effektivaste sätten att producera dessa kläder på resulterar i dåliga arbetsförhållanden med låga löner, och en slitning på vår miljö. De som arbetar inom klädindustrin har helt enkelt inte "råd" att ta hänsyn till naturen och arbetsförhållanden för det enda som gäller är att utbudet ska möta efterfrågan och då krävs det att kläderna produceras billigt och snabbt.
Och här kommer även konkurrens in. Alla klädföretag vill självfallet sälja mest och tjäna mest. Och bästa sättet att tjäna mest på är väl inget annat än att producera kläder billigt och sedan sälja dom betydligt dyrare? Vilket är precis det företagen gör. De bedrövliga arbetsförhållanden som arbetare i länder som Bangladesh har är alltså delvis ett resultat av de utländska företagens konkurrens då de beställer kläder från fabriker där produktionen är billigast. För att dessa företag ska producera kläder billigt, använder de sig ut av omiljövänliga metoder, tex metoder som drabbar miljön, arbetarna och konsumenterna.
Genom att ändra på våra konsumtionsvanor kan miljön och andra människor sociala tillstånd förbättras betydligt. Först och främst så krävs det att människor undervisas om alla klädindustrins negative konsekvenser och hur pass allvarliga dessa konsekvenser är. Innan jag började söka om det här visste jag inte alls att klädindustrin hade så många "mörka sidor". Folk är alltså inte medvetna om vilken industri de stödjer när de köper många av de kläderna som produceras idag och detta beror på att det inte talas om just för att konsekvenserna är så pass bedrövliga. Som tidigare nämnt så tystas det till exempel ner via korruption.
En idé skulle vara att tillföra Hållbar utveckling som ett ämne i skolan. Inte bara om hållbar utveckling inom klädindustrin men även inom andra ämnen. Eftersom dessa konsumtionsmönster redan är en vana som kommer vara svår att ändra på för de flesta så är det viktigt att de kommande generationerna blir medvetna om detta som barn. Så att det blir en vana och en "normal" livsstil för dem. Därför borde detta ämne läras ut redan på lågstadiet. Detta är alltså en långsiktig plan som kommer dröja väldigt länge innan det faktiskt sker en förändring. Därför krävs det fler lösningar då det finns problem där åtgärder måste vidtas direkt. Bland annat problemen inom arbetsförhållanden i fabriker som producerar kläder.
En lösning som kan vidtas nu är ett internationellt kollektiv avtal där grundläggande regler slås fast. Detta är då ett avtal som multinationella företag och även internationella fackliga organisationer skriver på. Denna åtgärd har redan påbörjats. Clean Clothes Campaign är ett nätverk där 300 organisationer ingår. Syftet med detta nätverk är att förbättra villkoren för de som producerar kläderna. Redan tio organisationer i Sverige är med i detta nätverk, bland annat IF Metall, Handels, SKTF och LO-TCO Biståndsnämnd. Detta är alltså en väldigt bra början som bör spridas.
Källa: http://www.cleanclothes.org/
//Louise Lien